Morning Buns

500 g / 18 oz flour

pinch of salt

20 g / 0.7 oz butter

25 g / 1 oz sugar

12 g / 0.4 oz fresh yeast

1 egg yolk

275 ml / 10 fl oz milk

50 g / 1.8 oz flour ( for dusting )

1 egg beaten with 2 tbsps water

0.5 tbsp rock salt

1 tbsp sesame seeds

………… …………

ဂ်ဳံမႈန္႕ – 18 ေအာင္စ ( 2 1/3 cups )

ဆား – အနည္းငယ္

ေထာပတ္ – 1 ေအာင္စ .. သာသာေလာက္

သၾကား – 1/8 cup

Yeast – 1/4 oz

ၾကက္ဥ အႏွစ္ – ၁ လံုး

ႏြားႏုိ႕ – 275 ml ( 1 cup ေက်ာ္ေက်ာ္ )

ဂ်ဳံ လံုး ႏွယ္ဖုိ႕ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္

ၾကက္ဥ တလံုးကုိ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ႏွင့္ အတူ ၾကက္ဥ ေခါက္ထားပါ …

ဆား အနည္းငယ္

ႏွမ္း အနည္းငယ္

ေပါင္မုန္႕ဖုတ္တဲ႕ Yeast ( တေစး )

7g  ( 1/4 oz )

Yeast အထုပ္ ေနာက္ေက်ာ မွာ ဂ်ဳံမႈန္႕ 500g ( 3 1/4 cups ) ကုိ အခု Yeast တထုပ္စာ ပါ …

YouTube ဗီဒီယုိ အတုိင္း yeast ကုိ အိမ္မွာ 12g မထည့္ပဲ 7g ပဲ သံုးထားပါတယ္ …

1 cup = 8oz

1/3 cup = 2 2/3 oz

 ဂ်ဳံမႈန္႕ကုိ 2 1/3 cups ထည့္ပါ ….

ဆား အနည္းငယ္

ေထာပတ္ –  ၁ ေအာင္စ ေလာက္ ထည့္ပါ…

၄ ေအာင္စ ေထာပတ္တံုးရဲ႕ ၄ ပံု ၁ ပံု ထည့္ပါ …

( ဓာတ္ပံုမွာ ေထာပတ္ အေနအထား ျမင္ေစခ်င္လုိ႕ ၄ ေအာင္စ ေထာပတ္ ၂ တံုးကုိ ဓာတ္ပံု ရုိက္ထားပါတယ္ .. )

သၾကား – 1/8 cup = 1 oz

ႏြားႏုိ႕ – 275 ml

ခ်ိန္ခြက္  .. ဒီဘက္ျခမ္းကေန ၾကည့္ရင္ 275 ml က ေအာင္စ နဲ႕ ဆုိရင္ 1 cup ေက်ာ္ေက်ာ္ေလး ရွိပါတယ္

ေၾကြဇလံု ထဲမွာ ..

ဂ်ဳံမႈန္႕၊ ဆား၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ Yeast၊ ၾကက္ဥ အႏွစ္ ထည့္ပါ …

ေနာက္ပိတ္ဆံုးမွ ႏြားႏုိ႕ ထည့္ပါ …

 ေမႊစက္ ျဖင့္ …

၅ မိနစ္ slow speed ေမႊေပးပါ …

၅ မိနစ္ ျပည့္ရင္ ခဏေလာက္ ရပ္လုိက္ပီး ေမႊတဲ႕ အေခ်ာင္းမွာ ကပ္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံေတြကုိ ခြါခ်ပီး …

medium speed နဲ႕ ၃ မိနစ္ေလာက္ေမႊေပးပါ …

( ဂ်ိတ္ေကာက္ပံုစံ ေမႊစက္ ဆုိ ပုိေကာင္းပါတယ္ ..

အိမ္မွာေတာ့ ဒီ ေမႊစက္ပဲ ရွိလုိ႕ ဒီ ေမႊစက္ ႏွင့္ ေမႊတာလည္း အဆင္ေျပပါတယ္ )

ေမႊစက္ ျဖင့္ ေမႊပီးတဲ႕ ဂ်ဳံသားေတြကုိ ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားတဲ႕ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံသား ညက္ေအာင္ လက္ဖေနာင့္ျဖင့္ ဖိ .. ႏွယ္ေပးပီး ညက္ေနတဲ႕ ဂ်ဳံလုံးကုိ ပန္းကန္လံုးထဲ ထည့္ …

လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ အုပ္ထားေပးပါ …

( တနာရီေလာက္ လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ အုပ္ထားလည္း ရပါသည္ … )

လက္ကုိင္ပု၀ါ ျဖင့္ နာရီ၀က္ေလာက္ အုပ္ေပးထားလုိက္ရင္ ဂ်ဳံသားေတြက Yeast တန္ခုိး နဲ႕ ေဖာင္းၾကြေနပါလိမ္႕မယ္ …

ဂ်ဳံသားထဲမွာ ခုိေနေသာ ေလမ်ား ထြက္သြားေအာင္ လက္သီးျဖင့္ ခပ္နာနာေလး ထုိးလုိက္ပီး ဂ်ဳံမ်ားကုိ ပန္းကန္လံုးထဲမွ ထုတ္လုိက္ပါ …

ဂ်ဳံမႈန္႕ အနည္းငယ္ေလးပဲ ျဖဴးထားေသာ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံမ်ားကုိ အလံုးကေန … အလ်ားရွည္ လုပ္လုိက္ပါ …

တ၀က္ ၀က္ .. တ၀က္ကေန ၄ ျဖတ္ေလာက္ ျဖတ္လုိက္ပီး …

 ဂ်ဳံ ၁၀ ပုိင္းေလာက္ ျဖတ္ထားပါ …

ဂ်ဳံ ၁ တံုးကုိ ဂ်ဳံ အေခ်ာင္း ရွည္ ရွည္ လက္ ၂ ဖက္ျဖင့္ လိမ္႕ လိမ္႕ေပးပီး ေနာက္ …

ဂ်ဳံေခ်ာင္းကုိ တပတ္လွ်ဳိ ေလး ထံုးေပးလုိက္ပါ … ( ဆံထံုး ထုံးသလုိ ) ..

မုန္႕ဖုတ္ဗန္းေပၚက  မုန္႕ဖုတ္စကူေပၚ တင္ ပီးလွ်င္ လက္ကုိင္ပု၀ါျဖင့္  မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ အုပ္ထားပါ …

( တနာရီေလာက္ လက္ကုိင္ပု၀ါ .. အုပ္ထားလည္း ရပါသည္ …

၁ နာရီေလာက္ အုပ္ထားပီး လက္ကုိင္ပု၀ါ ဖယ္လုိက္လွ်င္ Yeast တန္ခုိးျဖင့္ မုန္႕မ်ား ၾကီးထြားေနတာကုိ ျမင္ရပါမည္ )

တဆက္တည္းမွာပဲ .. oven ကုိ  မုန္႕မဖုတ္ခင္ 375 ºF နံပါတ္ ထားပီး ၾကိဳဖြင့္ထားပါ …

ၾကက္ဥ တလံုးကုိ .. ေရ ထမင္းစားဇြန္း – 2 ဇြန္း နဲ႕ ေခါက္ထားတဲ႕ အရည္ကုိ စုတ္တံေလး နဲ႕ ေပါင္မုန္႕ ကုိ ေနရာ အႏွံ လုိက္သုတ္ေပးပီး ေနာက္ …

 ဆားေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ပက္သလုိ ပက္ေပးပါ …

ႏွမ္းေလး အနည္းငယ္ေလာက္ ႏွမ္း ျဖဴးသလုိ ႏွမ္း ျဖဴး ေပးပါ …

၁၅ မိနစ္ မုန္႕ဖုတ္အပီး ခရုပံုစံ ေပါင္မုန္႕မ်ား ….

 ………… …………

 ကုိယ့္ ဒီေနရာေလးမွာ  .. အေတြ႕အၾကံဳေလး တခု နဲ႕ ေျပာျပေပးခ်င္တာက …

ဂ်ဳံကုိ စက္ နဲ႕ ႏွယ္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ … လက္နဲ႕ ႏွယ္တာပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ဳံကုိ ႏွယ္ေနတုန္းမွာ ေရ ( သုိ႕ ) ႏြားႏုိ႕ ( သုိ႕ ) ေထာပတ္ အရည္ကုိ ထည့္ပီး ႏွယ္သြားပါ …

ႏြားႏုိ႕ကုိ ေၾကြဇလံုထဲ အရင္ ထည့္ပီးမွ ဂ်ဳံမႈန္႕ ထည့္ပီး ႏွယ္ရင္ အဆင္မေျပတတ္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္ ..

( အားလံုး ပါပဲ .. ဆန္မႈန္႕ ၊ ေကာက္ညင္းမႈန္႕၊ ဂ်ဳံမႈန္႕ ႏွယ္တာ အမႈန္႕ေတြကုိ ထည့္ပီးမွ ေရကုိ ျဖည္းညင္းစြာ ထည့္ပီး လက္ႏွင့္ ျဖစ္ျဖစ္ .. စက္ျဖင့္ ေမႊပါ )

မုန္႕ဖုတ္တဲ႕ အခါမွာ oven ကုိ ပူေနေအာင္ ၾကိဳပီး မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ၾကိဳဖြင့္ထားေပးပါ ….

oven ထဲ ထည့္တဲ႕ အခါမွာလည္း oven အလယ္ ေနရာမွာပဲ မုန္႕ဖုတ္မယ့္ ဗန္းကုိ ထားပါ …

………… …………

အိမ္မွာ အုန္းသီးဖတ္ေလးေတြ ရွိတာနဲ႕ ေပါင္မုန္႕လံုး ထဲ ဌာပနာ လုိက္ပါတယ္ …

အုန္းသီး ဖတ္မ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ႏုိင္ေသာ မုန္႕ .. ခ်က္နည္းမ်ား

အုန္းသီး အိတ္ေပၚမွာ ပါေသာ မုန္႕ဖုတ္နည္း ေနာက္တမ်ဳိး …

ဂ်ဳံလံုး လုံးေလး ဆုိရင္ေတာ့ စားပြဲေပၚမွာ ဂ်ဳံကုိ လက္ႏွင့္ ဖိပီး လိမ္႕ေပးလုိက္ရင္ ဂ်ဳံက လံုးသထက္ လံုးသြားပါလိမ္႕မယ္ ..

အဲဒီ ဂ်ဳံလံုးကုိ ျပားျပားေလး လုပ္လုိက္ပီး အုန္းသီးဖတ္ထည့္ …

အနားစ ေလးေတြကုိ ျပန္စု လုိက္ပီး

အလယ္မွာ စုေနတဲ႕ ဂ်ဳံ ထုံးကုိ ခပ္ျပားျပား ျပန္ဖိလုိက္ပါ ..

( ေပါက္စီ ဆုိရင္ေတာ့ ဒီေနရာမွာ ကြတ္ကီး စကဴ ေသးေသးေလး ကပ္ပီး ေပါင္းလုိက္ပါတယ္ … )

ပက္လက္လွန္လုိက္ရင္ တဖက္က ခပ္ျပားျပား ဂ်ဳံလံုး အေနအထား ျဖစ္ေနပါလိမ္႕မယ္ …

oven foil ထဲမွာ ကြတ္ကီး စကူ ခင္းပီး ဂ်ဳံလုံးေတြကုိ စီထားလုိက္ပါ …

လက္ကုိင္ပု၀ါျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ အုပ္ထားပါ …

တဆက္တည္းမွာပဲ .. oven ကုိ 350ºF နံပါတ္ ထားပီး ၾကိဳဖြင့္ထားပါ …

မိနစ္ ၂၀ ျပည့္လုိ႕ လက္ကုိင္ပု၀ါကုိ ဖယ္လုိက္ရင္ Yeast တန္ခုိးျဖင့္ ဂ်ဳံလံုးမ်ား ေျဖာင္းၾကြေနတာကုိ ျမင္ရပါလိမ္႕မည္ …

ၾကက္ဥ အရည္ကုိ စုတ္တံျဖင့္ ေနရာ အႏွံ သုပ္ေပးပီး ေနာက္ ….

ႏွမ္းေလး ျဖဴးေပးပါ …

oven ရဲ႕ အလယ္ ေနရာမွာ မုန္႕ဗန္းကုိ ထားပီး …

350 ºF – 30 မိနစ္ေလာက္ ဖုတ္ေပးပါ …

ေပါင္မုန္႕ တလံုးျခင္းစီ ၾကက္ဥ အရည္သုပ္ပီး မုန္႕ဖုတ္လွ်င္ …

preheat oven ျဖင့္ …

375 ºF – 15 မိနစ္

ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕မ်ား ဂ်ဳံလုံး ဆက္ထားလွ်င္ …

350 ºF – 30 မိနစ္

ေလာက္ မုန္႕ဖုတ္မွ ေပါင္မုန္႕ ဂ်ဳံသား မ်ား အလယ္မွာ ဆက္ေနေသာ ဂ်ဳံသား အတြင္းပုိင္း မ်ား က်က္ပါလိမ္႕မည္ …

ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕ေလးပါ …

ကုိယ့္ရဲ႕ ပထမဦးဆံုး အၾကိမ္ ေပါင္မုန္႕ဖုတ္ထားတဲ႕ အုန္းသီးေပါင္မုန္႕ ….

ခရုပံုစံ မနက္ခင္းစာ စားတဲ႕ ေပါင္မုန္႕မ်ား ျဖစ္ပါတယ္ ….

သူ ခ်ည္း သပ္သပ္ စားရင္လည္း အရသာ ရွိပါတယ္ ..

ငါးေသတာ ႏွင့္ တြဲဖက္ .. စားေသာက္ရင္လည္း စားလုိ႕ ေကာင္းပါတယ္ …

ခရုပံုစံ .. ေပါင္မုန္႕ အတြင္းပုိင္း အေနအထား …

သူ႕ကုိ တခု ခ်င္းစီ မုန္႕ဖုတ္ တာမုိ႕ preheat oven ထဲမွာ 375ºF – ၁၅ မိနစ္ ေလာက္ မုန္႕ဖုတ္ထားလုိက္ရင္ ရပါပီ …

အတြင္းပုိင္း အေနအထားပါ မုန္႕ က်က္ပါတယ္ ….

ပန္းပြင့္ပံု ေပါင္မုန္႕ထဲကမွ ေပါင္မုန္႕လံုး တလံုးကုိ ဖဲ႕ယူလုိက္တဲ႕ အတြင္းပုိင္း ေပါင္မုန္႕ .. မုန္႕က်က္ေနတဲ႕ အေနအထား …

ေပါင္မုန္႕လံုး ထဲမွာ .. ဘာမွ မထည့္ပဲ .. ေပါင္မုန္႕ဖုတ္လုိ႕ ရသလုိ …

ေပါင္မုန္႕လံုးထဲမွာ .. ပဲ .. အုန္းသီး .. ပူတင္း .. ခရမ္ …  ၾကက္အူေခ်ာင္း sausage မ်ား .. အမ်ဳိးစံု ..

ကုိယ္ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာမ်ား ထည့္သြင္းပီး ေပါင္မုန္႕ ဖုတ္လုိ႕ ရပါတယ္ …

Credit – YouTube : http://youtu.be/kFFGgBVrlnI

Advertisements

4 comments on “Morning Buns

  1. Pingback: Bunny Buns | Colourful Recipes

  2. Pingback: Turtle buns | Colourful Recipes

  3. Pingback: ကုိယ့္ဘက္ကုိယ့္ယက္ေသာ လိပ္ | Thet Nandar Family

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s