မုန္႕ဟင္းခါး

မုန္႕ဟင္းခါး၊ ပဲေၾကာ္၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ နဲ႕ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ မုန္႕တစ္ပြဲ

ငါးအသားမ်ားမ်ား ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ မုန္႕ဟင္းခါးဟင္းရည္ စမ္းပီး 

 မုန္႕ဟင္းခါး၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ 

 

မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ဖတ္ 

  မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အုိး 

ငါးအသားလံုးေၾကာ္ ( ငါးဖယ္ေၾကာ္လုိမ်ဳိး ) 

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ 

နံနံပင္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕

ဘူးသီးေၾကာ္ 

ပဲေၾကာ္၊ ဘူးသီးေၾကာ္ 

ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း 

မုန္႕ဟင္းခါး ႏွင့္ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း 

ဘိန္းေစ႕ ျဖဴးထားေသာ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း 

ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း 

Almond  ပါ ျဖဴးထားေသာ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း

** ခ်က္၊ စားနည္း ** 

ငါးအသားလႊာ တစ္ေပါင္ခြဲေက်ာ္ ေစ်းႏႈန္း 

 

 

စပါးလင္အျမစ္ကုိ ရွင္းပီး ဓါးဖေနာင့္ႏွင့္ ထု၊ အရင္းကုိ က်စ္ေနေအာင္ ထံုးလုိ႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ ကတ္ေၾကးနဲ႕လည္း  ျဖတ္ပီး ခ်က္ပါ။ 

ငါးျပဳပ္မယ့္ အုိးထဲမွာ စပါးလင္ကုိ ေအာက္မွာ ထားပီး အေပၚမွာ ငါးအသားလႊာ ( ၅) လႊာကုိ တင္၊ ငံျပာရည္ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ ၂ ခြက္ခြဲ ) ထည့္ပါ။

ေရကုိ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ တ၀က္ ) ေလာက္ပဲ ထည့္ပီး ငါးကုိ ငံျပာရည္ ႏွင့္ မီးေျမးေျမး အေနအထား ( Medium Heat ) ေရခမ္းျပဳပ္ထားလုိက္ပါ။

*** အငံ႔ သိပ္မစားတဲ႕ သူမ်ဳိးဆုိရင္ … ငံျပာရည္ကုိ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ( ထမင္းခ်က္သည့္ အခါ သံုးေသာ rice cooker cup ) ႏွင့္ တခြက္ပဲ ထည့္ပါ။ 

ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ႏွင့္ အိမ္မွာ သံုးေသာ ငံျပာရည္ ပုလင္း 

 ငါးမ်ား အုိးမကပ္ေအာင္ ေမႊပီး ေရခမ္းျပဳပ္ထားေသာ ငါးျပဳပ္အုိး 

 

ဆန္မႈန္႕

 

 

ကုလားပဲမႈန္႕ ( အစိမ္း )

 

 

ဆန္မႈန္႕ – ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္

ကုလားပဲမႈန္႕ – ဆန္ခ်ိန္ခြက္ တခြက္ကုိ မီးေျမးေျမး နဲ႕ မီးဖုိေပၚမွာ ေလွာ္ထားလုိက္ပါ။ 

 

ေလွာ္ပီး ဆန္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕ကုိ ေရထည့္ပီး 

 

 

ညက္ေနေအာင္ ေဖ်ာ္ထားလုိက္ပါ။

 

 

ငံျပာရည္ ႏွင့္ ေရခမ္းျပဳပ္ထားေသာ ငါးကုိ ဆီသပ္ခ်က္မွာမုိ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းတုိ႕ကုိ 

 

က်ိတ္စက္ျဖင့္ က်ိတ္ထားလုိက္ပါ။ 

ေအရွန္ဆုိင္မွာ ဌက္ေပ်ာ္အူက တခါတေလ ပင္စည္ပုိင္း ရတတ္သလုိ၊ ဒီတေခါက္ ၀ယ္ေတာ့ အရင္းပုိင္း ( ထိပ္ဖ်ားပုိင္း) ျဖစ္ေနပါတယ္။  

ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားလုိက္ပါ။ 

ဌက္ေပ်ာ္အူ

( ဒီလုိမ်ဳိး ဌက္ေပ်ာ္အူမ်ားကုိ မုန္႕ဟင္းရည္အုိး ဆူမွ ထည့္ေပးပါ။ ႏူးလြယ္ပါတယ္ ) 

ငါးအသားလံုးေၾကာ္ 

 

 

 

 စိတ္ထားေသာ ၾကက္ဥျပဳပ္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ငါးအသားလံုးေၾကာ္၊ Shallot ( ရွလြတ္ ) ၾကက္သြန္နီ  

ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ တဇြန္းေလာက္ကုိ မီးေျမးေျမးနဲ႕ မီးသင္းထားလုိက္ပါ။ 

 

ခ်က္မယ့္ 8 Quart အုိးထဲမွာ ဆီ ( ဆန္ခ်ိန္ခြက္ – တ၀က္ေက်ာ္ေလာက္ ထည့္ပီး ) ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္းကုိ ထည့္ ဆီသတ္၊

တေအာင့္ၾကာမွ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ထည့္ ဆီသတ္။ ငံျပာရည္ ႏွင့္ ျပဳပ္ထားေသာ ငါးျပဳပ္မ်ားထည့္ေမႊ။ 

 

အသင့္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မႈန္႕၊ ပဲမႈန္႕ ေဖ်ာ္ထားတာေလာင္းထည့္ပီး ဆက္တုိက္ေမႊေနတုန္း။

 

ေရကုိ 8 Quart အုိး အျပည့္ထည့္ပီး အဆက္မျပတ္ေမႊေပးထားလုိက္ပါ။

 

ပြက္ပြက္ဆူေတာ့မွ ၾကက္ဥျပဳတ္၊ ၾကက္သြန္နီဥ၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္မ်ားထည့္၊ ဆား လိုသေလာက္ထည့္၊

 

ေနာက္ဆံုးမွ မီးသင္းထားေသာ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ျဖဴးပီး ေမႊ …

 

ခ်က္ထားေသာ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အုိး

 

( ဟင္းရည္အုိးမွာ ထပ္ပီး ငရုတ္ဆီ အေရာင္ နီနီ ထပ္လုိခ်င္ေသးရင္ ဆီကုိ က်က္ေနေအာင္ အပူေပးပီး ဆီက်က္ပီဆုိတာနဲ႕ မီးအရွိန္ကုိ ေလွ်ာ့ …. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႕ထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ပီး ခ်က္ထားတဲ႕ ငရုတ္သီး ဆီက်က္ကုိ တစ္ဇြန္း၊ ၂ ဇြန္းေလာက္ ထည့္ေမႊေပးရင္ မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အုိးမွာ ငရုတ္သီး ဆီ နီနီ ေ၀႕ေနပါလိမ္႕မယ္ ) 

 

အိမ္မွာ ကေလးမ်ားလည္း စားမွာမုိ႕ ဟင္းရည္အုိးအတြက္ အစပ္က ဒီေလာက္ပဲ ထည့္ခ်က္ပါတယ္။

 

 

ဒီတေခါက္ ေအရွန္ဆုိင္က ၀ယ္လုိ႕ရလာေသာ Rice stick 

 

 

ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအုိးထဲမွာ rice stick မ်ားထည့္ … ၁၀ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ႏူးလာပီမုိ႕ ဆယ္ပီး ေရေအးစိမ္၊ ဇကာႏွင့္ စစ္ထားေသာ မုန္႕ဟင္းခါး မုန္႕ဖတ္

 

 

ငါးဖယ္ေၾကာ္ လုိမ်ဳိး

 

 

ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္၊ သံပုရာသီး၊ ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕ 

 

( ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႕ကုိ ကုိယ္ဘာသာ ကိုယ္ အိမ္မွာ ေလွာ္ခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးအပြေျခာက္ေတာင့္ေတြကုိ ေလွာ္ပီး ၾကိတ္စက္ ႏွင့္ ၾကိတ္လုိ႕ရပါတယ္) 

 

ဆီကုိ က်က္ေအာင္ တည္ပီး ဆီက်က္ပီ ဆုိတာနဲ႕ မီးအရွိန္ကုိေလွ်ာ့ ႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ထည့္ပီး ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္

 

 

ဘူးသီးေၾကာ္နည္း ေရးခဲ႕ပီးေသာ ပုိစ္႕ ( ဒီေနရာမွာ ကလစ္ႏွိပ္ပါ )

 

 

ပဲေၾကာ္နည္း ေရးခဲ႕ပီးေသာ ပုိစ္႕ ( ဒီေနရာမွာ ကလစ္ႏွိပ္ပါ )

 

 

မုန္႕ဟင္းခါး ႏွင့္ ေရႊခ်ီ ဆႏြင္းမကင္း

 

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s